Rozwadowski Klub Seniora w ramach zajęć kulinarnych przygotował surice. Zioła wykorzystane do tego napoju pochodzą z klubowego ogródka, a owoce z ogrodów naszych seniorów, w myśl nurtu ekologicznego, w którym podążamy.

Surica to tradycyjny napój naszych przodków. Słowianie przygotowali go, ponieważ ma zdrowotne właściwości oraz doskonale gasi pragnienie w upalne dni. Przygotowuje się ją dzięki procesowi fermentacji, podobnie jak kwas chlebowy.

Uczestnicy Rozwadowskiego Klubu Seniora przygotowali surice z następujących składników:

  • borówki,
  • maliny,
  • płatki róż,
  • brzoskwinie,
  • czerwone porzeczki,
  • jabłka,
  • miód,
  • tymianek,
  • melisa,
  • mięta,
  • słońce.

Nazwa surica pochodzi od słońca. Słowianie wierzyli w jego moc tworząc ten eliksir zwany też pocałunkiem słońca. Po raz kolejny uczestnicy Rozwadowskiego Klubu Seniora przekonali się, że warto kultywować stare tradycje oraz dzielić się nimi z innymi. Surica wyszła przepyszna.