Rozwadowski Klub Seniora w ramach zajęć kulinarnych przygotował surice. Zioła wykorzystane do tego napoju pochodzą z klubowego ogródka, a owoce z ogrodów naszych seniorów, w myśl nurtu ekologicznego, w którym podążamy.
Surica to tradycyjny napój naszych przodków. Słowianie przygotowali go, ponieważ ma zdrowotne właściwości oraz doskonale gasi pragnienie w upalne dni. Przygotowuje się ją dzięki procesowi fermentacji, podobnie jak kwas chlebowy.
Uczestnicy Rozwadowskiego Klubu Seniora przygotowali surice z następujących składników:
- borówki,
- maliny,
- płatki róż,
- brzoskwinie,
- czerwone porzeczki,
- jabłka,
- miód,
- tymianek,
- melisa,
- mięta,
- słońce.
Nazwa surica pochodzi od słońca. Słowianie wierzyli w jego moc tworząc ten eliksir zwany też pocałunkiem słońca. Po raz kolejny uczestnicy Rozwadowskiego Klubu Seniora przekonali się, że warto kultywować stare tradycje oraz dzielić się nimi z innymi. Surica wyszła przepyszna.